Pn. Bal 26th, 2024

Nuo 2023 liepos 1 d. atnaujintos pirmosios pagalbos vaistinėlės turi būti su patvirtintais SAM reikalavimais. Šios vaistinėlės yra skirtos suteikti neatidėliotiną ir skubią medicininę pagalbą ekstremaliomis situacijomis. Pirmosios pagalbos rinkinio visi komponentai privalo turėti ženklą „CE”.

Pirmosios pagalbos vaistinėlės turinys gali skirtis priklausomai nuo jos paskirties, aplinkos, kurioje ji bus naudojama, ir konkrečių medicininių būklių bei sužalojimų, kuriems ji skirta.

Naujos vaistinėlės turi šiuos elementus: sterilius įvairių dydžių pleistrus, pleistrą (ruloninį), sterilų spaudžiamąjį tvarstį, nesterilų tvarstį, palaikomąjį trikampio formos tvarstį, pirmosios pagalbos žirkles, specialią antklodę, sterilų žaizdų tvarstį, vienkartinės medicininės pirštinės, vienkartinės apsauginės plėvelės/pirmos pagalbos gaivinimo kaukės dirbtiniam kvėpavimui atlikti, vienkartinį šalčio maišelį ir 2 vnt turniketų. Šie komponentai turi atitikti tam tikrus reikalavimus, pvz., turniketai turi būti akredituoti Europos Sąjungoje. Pirmosios pagalbos rinkinyje, skirtame automobiliams ir kitoms transporto priemonėms, įmonėms, privalo būti nurodyti tam tikri žymėjimai. Taip pat rekomenduojama yra periodiškai tikrinti vaistinėlės turinį ir galiojimo laiką kiekvieno komponento.

Pirmosios pagalbos vaistinėlės komponentai yra šie

  • Sterilūs įvairių dydžių pleistrai.
  • Pleistras (ruloninis).
  • Sterilus spaudžiamasis tvarstis, kurio sterilus padelis ne mažesnis kaip 10 cm x 10 cm, pats tvarstis ne mažesnis kaip 15 cm x ir 180 cm. (Naujas).
  • Nesterilus tvarstis.
  • Palaikomasis trikampio formos tvarstis.
  • Pirmosios pagalbos žirklės.
  • Speciali antklodė, skirta paguldyti ar apkloti nukentėjusįjį, ne mažesnė kaip 130 cm x 200 cm.
  • Sterilus žaizdų tvarstis, ne mažesnis kaip 5 cm x 10 cm.
  • Vienkartinės medicininės pirštinės. (Naujas).
  • Vienkartinės apsauginės plėvelės / pirmos pagalbos gaivinimo kaukės dirbtiniam kvėpavimui atlikti. (Naujas).
  • Vienkartinis šalčio maišelis. (Naujas).
  • 2 vnt turniketų, skirti stipriam (masyviam) kraujavimui galūnėse (rankose, kojose) stabdyti. (Naujas).
  • Atmintinė – pirmosios pagalbos teikimo aprašymas arba atmintinė, turniketo naudojimo taisyklės.

Automobilių ir kitų transporto priemonių pirmosios pagalbos rinkinyje privalo būti šios priemonės, paryškintos žalia spalva.

Tikrinkite galiojimo laiką.

Svarbu reguliariai patikrinti pirmosios pagalbos vaistinėlės turinį ir pakeisti visas detales, kurių galiojimo laikas pasibaigęs arba kurios buvo panaudotos. Rekomenduojama rinktis pirmosios pagalbos vaistinėles, kurių galiojimo laikas yra 5 metai, kadangi daugelis vaistinėlių rinkoje turinčių komponentų galioja tik 3 metus. Norint įsigyti ilgai galiojančią pirmosios pagalbos vaistinėlę, galima pasinaudoti nuoroda, kurią pateikiame (pirmosios pagalbos rinkinys). Automobilinė pirmosios pagalbos vaistinėlė yra specialiai sukurtas rinkinys, skirtas naudoti transporto priemonėse, kuris dažniausiai yra mažesnis ir kompaktiškesnis nei standartinė pirmosios pagalbos vaistinėlė. Ji gali būti pritaikyta transporto priemonės daiktadėžėje ar automobilio bagažinėje.

Nauji papildomi komponentai jeigu įsigijote vaistinėlę iki 2019 m.

SAM įspėja, kad vairuotojai atkreiptų dėmesį į tai, ar turite pirmosios pagalbos rinkinius, atnaujintus po 2019 m. sausio 1 d. Jeigu taip, Jums tereikia pridėti į savo vaistinėlę 2 vnt turniketų. Jeigu vaistinėlės rinkinys buvo įsigytas anksčiau minėtos datos, vairuotojas privalo įsigyti naujos rūšies vaistinėlę. Svarbu užtikrinti, kad vaistinėlė būtų visada paruošta naudoti, kad būtų galima greitai ir efektyviai suteikti pirmąją pagalbą nelaimės atveju.

By TSLK

Parašykite komentarą